Информацията, която следва ще Ви помогне да научите ключови факти, относно грижите за зрението и как да оптимизирате зрението си, посредством лещите си и избора на покритие на лещите.
1.) Очните прегледи са важна част от грижите за здравето на всеки.

2.) Запомнете трите О:

a. Oптометристът извършва очни прегледи и предписва диоптрите за корекционни очила или контактни лещи. Повечето оптометристи могат да диагностицират и лекуват много от очните състояния и да предписват определени медикаменти.
b. Oфталмологът е доктор по медицина, лекуващ целия обхват очни болести и състояния. Офталмолозите извършват хирургически операции при катаракти и други очни състояния.
c. Oптикът изпълнява предписанието от оптометриста или офталмолога и е специалист в напасване на контактни лещи и осигуряване на лещи за Вашите корекционни очила.

3.) Въз основа на зрителния Ви тест, специалистът по очни грижи (оптикът) ще предпише оптималните лещи, за да Ви помогне да си възвърнете острото зрение.

4.) На децата са им необходими очни прегледи:

a. На възраст шест месеца, на три години и при започване на училище.
b. На всеки 2 години (даже и без зрителни проблеми), за да се провери за ранни белези за очно заболяване.

5.) На възрастни са необходими очни прегледи:

a. На всеки 2 години, даже и при липса на зрителни проблеми.
b. Годишни, стартиращи на възраст 40, когато очите ви започват да усещат естествени промени в зрението, свързани с възрастта.

6.) При избиране на лещи за Вашата зрителна корекция ще изберете и рамката за очила, вида лещи и покритието за лещи. Много важно е да информирате Вашия специалист по очно здраве в какви дейности участвате при носенето на очила.

7.) Не всички лещи са създадени еднакви. Zeiss Individual® е първата прогресивна леща, която обединява рамката Ви, лицето Ви и прескрипцията Ви да работят заедно за единствената по рода си леща, прецизно персонализирана за ползвателя си. Използвана е технология на ZEISS за създаване на тези прогресивни лещи, които клинично са доказали, че са предпочитани от потребителите пред конвенционалните прогресивни лещи, защото подобряват зрението и качеството му.

8.) Попитайте Вашия очен специалист за лещите, които ви е препоръчал и как те ще задоволят Вашите зрителни потребности.

9.) Информирайте се за опциите за покритие:

a. Антирифлексно:
Намалява отраженията до минимум за по-ясно, по-контрастно зрение при всякакви условия на осветление.
b. Anti-scratch (Устойчиво на надраскване):
Осигурява оптимална защита срещу надраскване, което може да попречи на зрението.

c. Aнтистатично:
Отблъсква прах и замърсяване, така че лещите да остават по-дълго време по-чисти.

d. Хидрофобно:
Замърсяването и влагата не се задържат по повърхността, така че лещата се почиства по-лесно и по-бързо. Новите хай-тек покрития на Zeiss предлагат повсеместна защита, включително твърдо anti-scratch покритието и антистатичната функция две в едно.

f. UV покритие:
Някои материали за лещи блокират 100% от вредните UV лъчи. Те не изискват покритие или третиране, предлагащо пълна UV защита.

Допълнителни опции включват:
a. Самооцветяващи се лещи:
Оцветяването реагира на променящата се светлина, като потъмнява на слънце и просветлява на закрито. Самооцветяващи се лещи, като PhotoFusion® от ZEISS, също предлагат пълна UV защита.

b. Поляризирани лещи:
Слънчеви лещи, които филтрират почти всички отблясъци, създадени от слънчевата светлина, отразена от вода, сняг и други повърхности.

10.) Правилните опции за лещи и покрития за Вас зависят от стила Ви на живот, работата Ви и развлекателните Ви дейности.

11.) Грижете се за Вашите лещи. Не оставяйте очилата си на слънце или близо до топлинен източник, защото това може да увреди покритието и рамката. Съхранявайте очилата си в защитен калъф, когато не ги ползвате.