Преди да поставите контактните си лещи, проверете дали не са повредени или обърнати.

Първа стъпка: Подготовка – измийте, изплакнете и подсушете ръцете си преди да боравите с контактните си лещи. Преди да свалите лещите, промийте контейнера с многофункционален разтвор и го напълнете.

Втора стъпка: Почистване – поставете всяка една леща в дланта си и отгоре капнете по няколко капки от разтвора. Почистете и изплакнете с многофункционалния разтвор.

Трета стъпка: Дезинфекция / съхранение – Поставете лещите в контейнера и го напълнете до указаното място с разтвор. Внимателно завийте капачето. Оставете лещите да престоят най-малко 4 часа, или през цялата нощ. След като си поставите лещите, изсипете разтвора от контейнера, промийте го и го оставете отворен, за да изсъхне. Подменяйте контейнера всеки месец.

ПОСТАВЯНЕ
Измийте ръцете си много добре – хигиената при лещите е задължителна. Изплакнете основно и лещите със съответния разтвор. За да избегнете объркване на лещите, създайте си навик да започвате винаги с дясното око. Контактната леща трябва да бъде чиста и леко влажна. Уверете се, че лещата не се е обърнала. Това става, като я поставите на показалеца и гледате дали следва естествената си сферична форма.

Гледайте в огледало по време на слагане на лещите. Поставете контактната леща на показалеца на доминантната ви ръка. Опънете широко долния и горния клепач с помощта на средните си пръсти.

След това поставете внимателно в окото контактната леща с помощта на показалеца, като продължавате да държите широко отворени клепачите с помощта на средните си пръсти.

Внимателно отпуснете клепачите и примигнете. С това лещата автоматично се центрира. При това вече би трябвало лещата да лежи нормално върху вашето око. На лявото око лещата се поставя по същия начин.

СВАЛЯНЕ
Започвайте винаги с дясната леща. Преди сваляне трябва добре да измиете ръцете си и да ги подсушите. Погледнете нагоре и изместете лещата с показалеца към долната очна половина.

Хванете внимателно лещата между палеца и показалеца и я свалете от окото. Поставете лещата в контейнер с пресен разтвор.

Забележка:
Ако лещата все още Ви дразни, трябва да се свали и почисти. Ако въпреки това дразненето продължава, махнете лещата и се консултирайте с Вашия офталмолог или оптик.

ДРУГИ ВАЖНИ ПРАВИЛА:

– Не използвайте контактните лещи, ако опаковката им е отворена или увредена.
– Преди да отворите опаковката на контактната леща, я разклатете внимателно.
– Внимавайте лещите Ви да не влизат в контакт със сапун, козметични препарати, и други химически вещества.
– Не използвайте капки за очи, с изключение на овлажняващи капки (изкуствени сълзи), докато сте с лещи, освен ако няма изрично указание за това (посъветвайте се с Вашия офталмолог).
– Не използвайте лекарства за вътреочно приложение, докато сте с лещи, освен ако Вашият офталмолог не Ви е дал указания за това.
– Лещите трябва да се дезинфекцират след всяка употреба. Ако по някаква причина не носите лещите редовно, трябва да ги съхранявате в контейнера и да ги почиствате на две седмици.
– Не носете никога контактните си лещи по време на работа с вредни и дразнещи изпарения или дим.
– Ако усетите необичайно дразнене, незабавно свалете лещите и се обърнете към офталмолога или оптика, които Ви ги е предписал.
– Не носете контактни лещи при наличие на инфекция в очите, възпаление, алергия, наранявания или аномалии, които могат да се обострят при поставянето на контактни лещи или от въздействието на продуктите за тяхното поддържане.
– Не носете контактни лещи при понижена чувствителност на роговицата.
– Възможно е да усетите лещите си некомфортно при хормонален дисбаланс в организма. В този случай е добре да носите контактни лещи за по-кратко време в рамките на деня, като често овлажнявате допълнително очите със специални овлажняващи капки, да носите контактни лещи, които при премигване отделят овлажняващ агент /пр.DAILIES Aqua Comfort plus/или временно да носите очила, докато се регулират хормоните. Дискомфорт и сухота в очите може да усетите и ако сте на хормонално лечение или хормонална контрацепция! В тези случаи се консултирайте с очен специалист!

Възможни усложнения
Ако носите контактни лещи, проверявайте състоянието на очите си ежедневно. Евентуалните сериозни усложнения, свързани с носенето на контактни лещи, обикновено са съпроводени с един или повече симптоми:
– Усещане за чуждо тяло в очите
– Сълзене
– Анормална очна секреция
– Зачервени очи
– Чувствителност към светлината (фотофобия)
– Щипане, парене, сърбеж, дразнене (като песъчинки в очите)
– Неудобство, причинено от контактните лещи
– Намалена зрителна острота
– Изключителна сухота в очите

Ако настъпи който и да е от горепосочените признаци или симптоми:
– Незабавно отстранете лещите /лещата/ от очите!
– Ако дискомфортът изчезне при отстраняване на лещата, огледайте я внимателно дали не е обърната обратно или по нея има някакво замърсяване, причинило дразнението. Почистете я с разтвор за меки лещи и се убедете, че е в правилна позиция
– Не поставяйте отново лещите в очите си, ако забележите, че са увредени по някакъв начин
– Ако горепосочените симптоми продължат и след поставянето на нови лещи, НЕЗАБАВНО ги отстранете от очите си и своевременно се свържете с Вашия очен специалист. Налице може да е сериозен проблем, който да доведе до усложнения и дори до трайна загуба на зрение
– Ако лещата спре да се движи, накапете в очите от овлажняващите капки, които е препоръчал Вашият очен специалист, изчакайте няколко минути, докато лещата започне да се движи свободно по окото и тогава се опитайте да я отстраните. Ако лещата продължава да е залепнала за роговицата, НЕЗАБАВНО се консултирайте с Вашия очен специалист!
– Случайна сухота може да възникне при различни обстоятелства във всекидневието. В този случай премигнете няколко пъти да овлажните лещите или капнете от овлажняващите капки за очи. Ако чувството на сухота не изчезне, потърсете Вашия очен специалист!

ЗАПОМНЕТЕ:
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО спазвайте режима за носене, препоръчан от производителя! Не носете контактните лещи по-дълго, това може да доведе до тежки неразположения на очите Ви, дори до загуба на зрението!

НЕ СПЕТЕ с контактни лещи, това не е полезно за здравето на Вашите очи! Редовно промивайте, хидратирайте и дезинфекцирайте контактните си лещи! Ако се наложи, поради някакви обстоятелства, да спите с лещи, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО използвайте лещи NIGHT & DAY от силикон-хидрогел с TriComfort технология, които осигуряват висока кислородна пропускливост, трайно овлажняване и изключителна неподатливост към натрупване на отлагания. След събуждане накапете в очите овлажняващи капки. При първа възможност отстранете лещите от очите, почистете, дезинфекцирайте, хидратирайте преди отново да ги поставите. Средата в човешкото око е топла и влажна, което благоприятства развитието на гъбички и бактерии, затова не е препоръчително да се спи с контактни лещи!
При терапевтична употреба на контактните лещи, без сваляне от очите, е необходимо постоянно наблюдение от очен специалист!
Тъй като индивидуалните реакции към лещите са различни, Вашият очен специалист може да Ви препоръча режим на носене на лещите!