Въпроси и отговори за здравето на очите, очилата и контактните лещи

Тук можете да прочетете най-често задаваните въпроси към нашите оптици. Имате въпрос? Задайте го и ще получите отговор. Имаме над 15 години опит и можем да отговорим на всеки въпрос свързан със здравето на очите, очилата и контактните лещи. Не се притеснявайте да попитате!

Има ли лещи, с които мога да спя и да стоят в очите ми постоянно и да не ги свалям един месец?

Здравейте, късоглед съм и нося очила, но искам да имам по-голяма свобода да нося слънчеви очила. Ходих в една оптика и ми дадоха някакви обикновени едномесечни контактни лещи, разтвор и ми казаха да ги свалям всяка вечер. Никой обаче не ме научи как се слагат и свалят контактните лещи от очите и аз като се прибрах вкъщи много се мъчих докато ги сложа, после беше зор и да ги сваля и в крайна сметка скъсах едната леща и не успях да разбера как се слагат правилно. Има ли лещи, с които мога да спя и да стоят в очите ми постоянно и да не ги свалям един месец и ако има такива, може ли да ми ги слагате в оптиката и да идвам да ми ги махате?

Нашият отговор:

Здравейте, Съжаляваме за преживяното неудобство. Би трябвало в оптиката от която сте закупил контактните лещи да ви научат как да ги поставяте, сваляте и съхранявате. Конкретно към въпроса Ви: Няма контактни лещи, с които е полезно да се спи. Има контактни лещи от силиконов материал с висока кислородопреносимост, които се препоръчват за удължено носене и в рекламните материали ще прочетете, че с тях може да се спи до седмица и дори до месец без да се свалят. Но всичко това е само реклама!!! Нашето мнение е, че контактните лещи с висока кислородопреносимост са подходящи за удължено носене, но не и за системно спане с тях. Ако професията Ви налага нощни или денонощни смени, пътувате или сте на почивка или нямате достатъчно добри хигиенни условия за сваляне на лещите от очите си, наистина е допустимо да не ги сваляте, като е препоръчително през този период да овлажнявате очите с капки и да промивате с тях лещите вътре в очите. За целта може да използвате капки от натурални продукти – например екстракт от лайка, невен или хиалуронова киселина с алое вера без консерванти, които са подходящи за по-честа употреба. Преспиване с контактни лещи с висока кислородопреносимост се допуска и след очни операции или специфични състояния на очите, когато контактната леща има защитна функция или да задържа медикамент. За съжаление, когато контактните лещи не се свалят от очите, няма как да се почистят, дезинфекцират и хидратират. Капенето на овлажнаващи капки не е достатъчно за ефективното почистване на лещите Ви. В следствие на замърсяването на контактните лещи силно намалява кислородопреносимостта, а и съществува сериозна опасност от развитие на гъбички и бактерии по лещата, защото влагата и топлината на окото създават отлична среда за развитието на опасни микроорганизми, които сериозно могат да застрашат очното Ви здраве. Контактни лещи за удължено носене означава, че можете да ги носите повече от 8 часа, до 24 часа, като трявба да се промиват, дезинфекцират и хидратират. Какво решение предлагаме ние: Заповядайте в нашата оптика да обсъдим Вашия проблем. За да подберем подходяща контактна леща ще измерим точен диоптър /ако нямате актуална рецепта/, радиуса на роговицата Ви, ще поговорим за видовете лещи, работите ли на компютър, имате ли някакви заболявания, какъв е режимът ви на работа, будуване и сън и мн.др.важни въпроси. След което ще напаснем на място новите Ви контактни лещи, като ще ви научим как се поставят и как се свалят лещите от очите, как правилно да ги поддържате и съхранявате. Ще подберем подходящ разтвор за съхранение и поддръжка на контактните лещи, както и овлажняващи капки от натурални продукти. Ще ви дадем и писмени указания за Вашите контактни лещи, напътствия за поставяне, сваляне и съхранение, както и отговори на често задавани въпроси! Очакваме Ви!

На колко време трябва да проверявам зрението си, за да съм сигурна, че всичко е наред с очите ми?

От скоро имам очила за четене и за сега се чувствам добре с тях. На колко време трябва да проверявам зрението си, за да съм сигурна, че всичко е наред с очите ми?

Нашият отговор:

Здравейте, Времето, през което е добре да се правят зрителни тестове, зависи от възрастта и състоянието на очите. Нормално през период от година и половина – две да се правят зрителни тестове, а на 6 месеца или поне веднъж годишно да се измерва вътреочното налягане! При специфични състояния на очите, очните тестове или измерването на вътреочното налягане, могат да се правят и по-често, по преценка на вашият оптометрист или офталмолог.

Как при късогледство мога да коригирам зрението си едновременно наблизко и далече след 40 годишна възраст?

Здравейте,
На 45 години съм и съм късогледа, като основно нося контактни лещи, понякога слагам и очила за далече, но напоследък изпитвам особено затруднение с четенето и въобще с гледането наблизко с очилата и лещите. Когато съм без лещи виждам чудесно наблизко, но няма как да ги свалям, когато искам да прочета нещо и после пак да ги слагам, за да гледам надалече. Как мога да коригирам зрението си на тази възраст, така че да виждам и надалече и наблизко?

Нашият Отговор:

Здравейте
Вашият проблем засяга всички хора след 40 – 45 годишна възраст и това е нормално поведение на здравото око. Дори да нямат диоптър за далече, хората около тази възраст изпитват необходимост от корекция за близко. Разбира се късогледите хора виждат наблизко чудесно и без корекция, но е изключително неудобно да се свалят непрекъснато очилата за далече, за да виждате наблизко, а за сваляне на контактните лещи в ежедневието, за да четете, е немислимо да се говори.

Можем да ви предложим няколко варианта:

1. Контактни лещи с корекция за далече и върху тях очила с диоптър за близко. Сравнително евтин вариант, но трябва винаги да носите с вас очилата си за близко. Постоянното слагане и сваляне на очилата за близко е неудобно и амортизира по-бързо рамките.

2. Очила за далече, които да сваляте, когато гледате наблизко. Неудобен вариант, ако се налага често да сменяте дистанцията, на която гледате, бързо амортизиране на рамката от честото сваляне и слагане.

3. Прогресивни очила, коригиращи зрението на всички дистанции.  Понякога е малко по-скъп вариант от два чифта очила, но е изключително удобен. Често направата на два чифта очила излиза на цената на прогресивни, че и по-скъпо, в зависимост какви рамки и стъкла ще изберете. Удобството на прогресивните очила е, че ще виждате надалече, наблизко и на средно разстояния (напр. компютър) само с един чифт очила, без да ги сваляте от лицето си. При добре определен диоптър, правилен подбор на рамка и стъкла, точно взети мерки и прецизно изпълнение, се получават бърза адаптация и перфектни резултати. Добрият специалист ще ви насочи към правилната рамка, пред вид спецификата на лицето Ви, диоптъра и дизайна на прогресива. Нашият съвет за максимално добри резултати е да направите всичко в една оптика – проверка на диоптрите, избор на рамка и стъкла, мерки и изработка.

4. Мултифокални контактни лещи, осигуряващи 99% перфектно зрение на всички дистанции. Вариант, който е малко по-скъп от досегашните ви еднофокусни контактни лещи, но много удобен. На годишна база, контактните лещи с разтвори и капки, излизат колкото, а често и по-скъпо, от хубави прогресивни очила. Изисква се минимално време за адаптация с мултифокални контактни лещи, поддръжката е като при стандартните еднофокусни лещи – с разтвори и овлажняващи капки.
5. Монофокална корекция с контактни лещи, при която едното око е коригирано да вижда отлично надалече, а другото – наблизко. Двуочно ще виждате и надалече и наблизко. Поносимостта към този вариант е по-малка, в сравнение с прогресивните очила или мултифокалните контактни лещи … има клиенти, които се чувстват отлично, но има и такива, които въобще не понасят този вид корекция.

Предлагаме Ви да дойдете в оптика Вижън кеър и да обсъдим вариантите  с всички подробности, за да изберем най-подходящия за Вас, в зависимост от Вашите изисквания, начин на живот, тип нервна система и особености на корекцията и очите Ви.

Как при далекогледство мога да коригирам зрението си едновременно наблизко и далече след 40 годишна възраст?

Цял живот съм била далекогледа и имам очила за далече с диоптър +1.50 и с тях можех до скоро и да чета. От няколко месеца изпитвам силно затруднение да виждам дребен шрифт наблизко, особено през втората половина на деня. Знам, че хората след 40 годишна възраст започват да се нуждаят от очила за четене, но лично на мен ми се струва крайно неудобно да имам два чифта очила – за далече и за близко, които трябва винаги да нося със себе си и да сменям постоянно. Има ли други начини за корекция надалече и наблизко в случай на далекогледство, придружено със старческо далекогледство след 40 г?

Нашият отговор:

Наистина след 40 г възраст се появява така нареченото възрастово далекогледство  (пресбиопия)  (не ни харесва определението „старческо“) и се налага за близки дистанции да се направи корекция, различна от тази за далече. Особено неудобство изпитват хората, които носат очила за далече и трябва да сменят с друг чифт очила за близко.  Разбира се има няколко варианта, с които може да се избегне това неудобство.

1. Прогресивни очила, коригиращи зрението на всички дистанции. Понякога е малко по-скъп вариант от два чифта очила, но е изключително удобен. Често направата на два чифта очила излиза на цената на прогресивни, че и по-скъпо, в зависимост какви рамки и стъкла ще изберете. Удобството на прогресивните очила е, че ще виждате надалече, наблизко и на средно разстояния (напр. компютър) само с един чифт очила, без да ги сваляте от лицето си. При добре определен диоптър, правилен подбор на рамка и стъкла, точно взети мерки и прецизно изпълнение, се получават бърза адаптация и перфектни резултати. Добрият специалист ще ви насочи към правилната рамка, пред вид спецификата на лицето Ви, диоптъра и дизайна на прогресива. Нашият съвет за максимално добри резултати е да направите всичко в една оптика – проверка на диоптрите, избор на рамка и стъкла, мерки и изработка.

2. Контактни лещи, коригиращи зрението Ви надалече и когато се налага да четете, поставяте върху лещите очила с добавен диоптър за пълната корекция наблизко.  Този вариант води до по-бърза амортизация на рамката, предвид честото сваляне и слагане на очилата за четене.

3. Мултифокални контактни лещи, осигуряващи 99% перфектно зрение на всички дистанции. Вариант, който е малко по-скъп от досегашните ви еднофокусни контактни лещи, но много удобен. На годишна база, контактните лещи с разтвори и капки, излизат колкото, а често и по-скъпо, от хубави прогресивни очила. Изисква се минимално време за адаптация с мултифокални контактни лещи, поддръжката е като при стандартните еднофокусни лещи – с разтвори и овлажняващи капки.

5. Монофокална корекция с контактни лещи, при която едното око е коригирано да вижда отлично надалече, а другото – наблизко. Двуочно ще виждате и надалече и наблизко. Поносимостта към този вариант е по-малка в сравнение с прогресивните очила или мултифокалните контактни лещи … има клиенти, които се чувстват отлично, но има и такива, които въобще не понасят този вид корекция.

Предлагаме Ви да дойдете в оптика Вижън кеър и да обсъдим вариантите  с всички подробности, за да изберем най-подходящия за Вас, в зависимост от Вашите изисквания, начин на живот, тип нервна система и особености на корекцията и очите Ви.