Всеизвестен факт е, че след 40-годишна възраст е добре да обръщаме повече внимание на промените в нашия организъм. Това с пълна сила важи и за зрението, където промените са бързи и осезателни! А поддържането на добро зрение ще ни помага да продължаваме да виждаме и усещаме най-пълноценно живота. Информацията по-долу ще ви помогне да поговорите с вашия специалист по очни грижи за естествените промени в зрението, свързани с възрастта, и как правилните лещи за очила могат да ви помогнат да поддържате остро зрение.

1.) След 40-годишна възраст хората развиват пресбиопия – зрително състояние, при което вътреочната леща на окото губи еластичността си, което затруднява фокусирането върху близки обекти.

2.) Пресбиопията е естествена процес за човешкото око и не трябва да предизвиква тревоги и притеснения.

3.) Някои признаци на пресбиопията включват:

• Тенденцията да се държат материали за четене по-далеч от очите, отколкото преди
• Замъглено зрение при нормална дистанция за четене.
• Очна умора и главоболие при близка работна дистанция

4.) С възрастта роговица и леща на окото стават по-непрозрачни, причинявайки разпръскане на светлината вътре в окото, което увеличава отблясъците и намалява чувствителността на контраст – способността за различаване на фини разлики в яркостта на обекти – и затруднява зрението през нощта.

5.) Свързаните с възрастта очни проблеми, като катаракти, могат да се развиват бавно и може да не усетите, че зрението ви се влошава.

6.) За поддържане на остро зрение след 40-годишна възраст трябва веднъж годишно да се подлагате на очен преглед. Ранното диагностициране и коригиране на очни и зрителни проблеми е важно за поддържането на добро зрение и очно здраве и когато е възможно – за предотвратяване на загубата на зрение.

7.) Оптометрист ще определи специфичните лещи, които ще ви позволят да виждате по-ясно и по-удобно, тъй като пресбиопията и катарактата могат да усложнят други често срещани зрителни състояния, като:
• Късогледство – състояние, при което зрителните образи се събират на фокус пред ретината, причинявайки замъглено далечно зрение.
• Далекогледство – cъстояние, при което зрителните образи се събират на фокус зад ретината, затруднявайки очите при фокусирането им върху близки обекти.
• Aстигматизъм – състояние, при което кривината на роговицата е асиметрична, така че светлинните лъчи се фокусират в две точки, вместо в една, което води до замъглено зрение.

8). За да ви помогне да компенсирате пресбиопията и свързаните с възрастта промени в зрението, вашият оптометрист може да ви предпише лещи за четене, еднофокусни, бифокални, трифокални, офис лещи или прогресивни лещи.

9.) Модерните прогресивни и офис лещи предлагат ключови преимущества в сравнение с бифокалните и трифокални лещи. Те правят възможно острото зрение на всички дистанции, без прекъсване на гледането от едно зрително разстояние до друго и без видима линия върху лещата.

10.) Персонализираните лещи на ZEISS са уникално проектирани за вас, въз основа на точната ви прескрипция, на избраната от вас рамка и даже на начина на пасване на очилата на лицето ви, за да ви дава най-доброто възможно зрение.

multifocal clarity