Много често клиентите идват при нас с въпроса как да предпазят очите си при работа с компютър, а оплакванията в повечето случаи са след продължителна работа с компютър – зачервяване на очите, усещане за парене, сухота, разфокусиране на образа и др. Разбира се причините за дискомфорта в очите могат да са много, както много са и решенията. Продължително гледане на близко разстояние, сухота в очите, прекалено ярка светлина и отражение в монитора, неправилни настройки на монитора, нужда от очила (за първи път или просто от нови) или неправилна позиция на тялото.

На първо място посетете очен специалист или оптик и обсъдете проблема!

Трябва ли да се тревожите? Категорично НЕ! Но трябва да се вземат мерки на време, за да се успокои напрежението, което води до описания по-горе дискомфорт. Всичко това, в по-голямата част от случаите, е свързано с умората на вътреочните мускули, които са под напрежение, за да можем да фокусираме образите на близко разстояние, независимо, че очите ни виждат ясно. Същата умора, парене в очите, сухота и разфокусиране на образа бихме получили и ако дейността ни е свързана с продължително гледане на близко разстояние, независимо дали гледаме монитора на компютъра, четем, пишем, рисуваме, бродираме и т.н…..т.е., когато очите гледат на близко разстояние, очните мускули, които спомагат за ясен фокус на образа, са под напрежение /има изключения при някои случаи на късогледство/. В тези случаи се прави зрителен тест, при който се определя диоптър, който да облекчи работата на вътреочните цилиарни мускули /акомодационния апарат на окото/ и на вътреочната леща. Даже и да нямате нужда от корекция на зрението, е добре да имате очила за гледане на близко – обикновено са с малък диоптър, не защото очите ви не виждат, а за да виждат спокойно, без да се напрягат мускулите, участващи във фокусирането на близко разстояние. Не прекалявайте със стоенето пред компютъра! Почивайте си!

Препоръчително е и да правите почивка на очите си: редувайте гледане на близко и далечно разстояние – на всеки 30 минути гледане на близко, гледайте 10 мин. на далече, като свалите очилата с корекция за близко разстояние. Така се редуцира умората и некомфортните симптоми ще намалеят значително.

Дразнението в очите често се дължи и на т.нар, „сухо око”, причините за което също са различни – по-слабо присъствие на овляжняващ агент в слъзния филм на очите, по-рядко мигане, когато се взираме в обекта на нашата дейност, хормонални промени в организма, продължително стоене в помещение с климатик и др.

В тези случаи нашата препоръка е да се стараете да мигате по-често и да капите овлажняващи капки, т.нар. „изкуствени сълзи”, като по-добре е да използвате натурални продукти – на билкова основа или такива с хиалуронова киселина. Практиката показва много добри резултати при употреба на тези овлажняващи капки.

Преди всичко – направете си зрителен тест! Никога не купувайте очила, без да сте направили зрителен тест при очен специалист. Изключително грешна практика е хората да си купуват очила за работа с компютър по своя собствена преценка, разчитайки само на антирефлексното покритие на стъклата, без предварителен зрителен тест за необходимост от диоптър.

Антирефлексът не ви защитава от монитора на компютъра!!! Антирефлексното покритие не е покритие за компютър!!!


Това е неотразяващо светлината покритие, което помага да се избегнат дразнещите отражения от повърхността на стъклото и да се вижда ясно, спокойно и контрастно. Необходимо е всички диоптрични очила да са с антирефлексно покритие, за да виждате ясно, контрастно и спокойно, без дразнещи отражения. Клиенти, които носят очила без антирефлексно покритие се оплакват, че виждат в стъклата на очилата си огледално отражение на собствените си очи!

От естетична гледна точка също е препоръчително стъклата на очилата ви да имат антирефлекс, за да може хората срещу вас да виждат очите ви, а не собственото си отражение във вашите стъкла.

От естетична гледна точка също е препоръчително стъклата на очилата ви да имат антирефлекс, за да може хората срещу вас да виждат очите ви, а не собственото си отражение във вашите стъкла.
Всички LCD/LED компютърни и телевизионни екрани, смартфони, таблети и GPS устройства излъчват синя светлина, още позната като високо енергийна светлинна част от видимия спектър. С постоянното подобряване на тези екрани се увеличават и емисиите на синя светлина. Синята светлина е природен феномен, тъй като присъства в дневната светлина и ни помага да останем будни, като стимулира мозъка да работи по-добре. Също така синята LED светлина стимулира производството на азотен оксид в кожата. Така се постига значително увеличаване на притока на кръв във фиксираната зона. В крайна сметка действа болкоуспокояващо. Въпреки доказаните ползи, при повишени нива, синята светлина може да има вреден ефект и да причини очни раздразнения и умора. Всички оптични компании вече предлагат филтри, които неутрализират синята светлина, излъчвана от дигиталните екрани, редуцирайки напрежението и умората. В комбинация с качествен антирефлекс се постига намаляване на отблясъците и наситен контраст.

Преумората на очите често е причинена и от смесването на естествена и изкуствена светлина. Изкуственото осветление трябва да бъде почти на половина от обикновено. Ако има възможност, разположете вашия монитор така, че прозорците да са отстрани, а не пред или зад него. Намалете яркостта на монитора.

Не пренебрегвайте удобната поза на тялото. Настанете се комфортно на вашия стол, като обърнете внимание на правилната му височина.
Всеки работещ в статично положение, особено тези, които използват компютри трябва да се изправят, да се разхождат, да правят упражнения с ръцете, краката, гърба, врата и раменете си възможно най-често.

Отнесете се с уважение към вашите очи и очила!

Много клиенти, търсейки очила, казват: „Предложете ми нещо по-простичко, защото те са ми САМО за работа или САМО за шофиране”. Нима може очилата да са простички или да извършват друга дейност, освен корекция на зрението?! А очите на всеки човек са уникални, а не прости, за да гледат през „простички очила”. Над 70% от информацията от обкръжаващата ни среда приемаме чрез очите, те са основната ни връзка с всичко около нас.

И ако се замислим по колко часа на ден очите ни са натоварени да гледат – независимо дали ще шофираме, или ще работим пред компютър, или ще извършваме каквато и да е друга работа…коя от тези дейности е без значение за Вас – нима доброто зрение не от жизнено важно значение при шофиране…. а ако стоим по няколко часа пред компютъра, за да свършим работата си – нима това е нещо маловажно? Така че, вашите очи не заслужават такова отношение, нито „простички очила”. Погледнете на корекционните очила като на нещо много сериозно и се вслушайте в съветите на Вашия оптик. Необикновени очила няма, всички очила са обикновени и са предназначени Вие да се чувствате по-добре с тях!

Вече имате очила – за четене или за далече. А какви очила са подходящи за работа с компютър?

Често клиентите споделят, че изпитват дискомфорт, когато гледат към монитора на компютъра с очилата си за четене. Същото споделят и клиенти, които носят очила с корекция за далече. Оплакванията и в двата случая са, че се усеща напрежение в очите и разфокусиране на образа. Трябва да се знае, че има пряка връзка между диоптъра на очилата Ви и разстоянието, на което гледате с тях! В зависимост от възрастта, очилата, с които гледате на далече, както и очилата, с които четете книга, може да не са подходящи за работа с компютър, тъй като компютърът е разположен на междинна дистанция, за която нито едните, нито другите очила имат точен диоптър. Разбира се ние имаме няколко решения и в този случай.

  1. Нямате нужда от очила за далече, но имате нужда от корекция за близко. За да виждате ясно монитора с очилата си за четене трябва да се навеждате напред или да преместите монитора напред към Вас на разстоянието, на което фокусирате добре с очилата за четене, но и двата случая са неподходящи. Решението за Вас са офис-стъкла.

С тях ще можете да виждате без проблем на близко /книга или смартфон/ и на средно разстояние до 1м., до 2м. или до 4 м., според нуждите Ви.

Така работният процес в офиса няма да предизвиква дискомфорт и умора.

  1. Вече имате прогресивни очила. Прогресивните очила са изключително удобен начин за корекция на зрението за всички разстояния. Трябва да се има пред вид, че междинната зона при прогресивните стъкла е по-тясна от колкото при офис стъклата. Затова някои клиенти споделят, че междинната зона не им дава 100% комфорт при работа с компютър. Когато сте коригирани с прогресив е важно мониторът да е на малко по-ниско ниво от нивото на очите, за да не се налага да повдигате главата, а при нормална позиция на главата да фокусирате ясно през междинната зона. Прогресивът е неподходящ за работа с компютър, ако мониторът ви е по-голям – тогава ще чувствате междинната зона недостатъчно широка, за да обхванете ширината на монитора. Нашият съвет е – за повече комфорт поръчайте втори чифт очила с офис стъкла, които ще решат изцяло Вашия проблем!
  2. Имате очила с корекция за далече и сте на възраст до 47 г. В този случай Ви предлагаме диоптрични дигитални стъкла с релакс зона в ниската част. С тях без проблем ще виждате прекрасно на далече, на близко, а и монитора на компютъра. С този тип корекционни лещи ще отложите във времето момента, в който ще се наложи да носите прогресивни очила, а когато този момент настъпи, адаптацията Ви с тях ще бъде неусетно бърза и лесна!

Уважавайте очите си, обсъдете с нас Вашия проблем и се наслаждавайте на комфортно зрение във всички ситуации!