Контактни Лещи и Разтвори

Контактни Лещи
Контактните лещи коригират вашето зрение и са лесни за носене. Изборът на подходящите за Вас контактни лещи зависи от зрението и степента на комфорт, който търсите. Има много видове лещи, които отговарят на почти всяка нужда. Те се делят на:

Меки контактни лещи

Контактни Лещи
Меките контактни лещи са най-често използваните, поради факта, че те са изключително удобни, осигуряват реален образ, перфектно периферно зрение, дават възможност за корекция в комбинация със слънчеви очила и неограничени възможности за спорт. Коригират късогледство, далекогледство, астигматизъм и дават възможност за комбинирана корекция за далече и близо.

Срещат се хидрогелни и силиконови лещи, като хидрогелните е препоръчително да се носят не повече от 8 часа в денонощието, а силиконовите /т.нар. „дишащи лещи”/ могат да се носят с удължен режим, т.е. до 24 часа без подмяна. Препоръчително е да се свалят веднъж в денонощието за промиване и дезинфекция, в противен случай могат до доведат до влошаване на зрението.

Силиконовите лещи осигуряват значително повече кислород за клетките на роговицата и са перфектен вариант за хора със сухи или чувствителни очи, за работещи дълги часове пред видеодисплеи, за хора с хормонален дисбаланс, водещ също до сухота на очите, за хора на хормонална терапия или жени на хормонална контрацепция, при бременност, кърмене или в критическа възраст. Силиконовите лещи са решение и за работещите нощни или денонощни смени, когато не е възможно сваляне на лещите след 8 часа, както и при липса на добри хигиенни условия за сваляне на лещите от очите.

Във Вижън Кеър предлагаме всички видове и марки меки контактни лещи, на най-добрите световни производители и с отстъпка до 30%. Много е важно Вашите лещи да са правилно подбрани, според редица параметри на роговицата, диоптър и специфичните Ви нужди.

При нас можете да откриете над 10 вида меки контактни лещи в наличност с отстъпка 30%. Тук ще измерим радиуса на Вашата роговица, ще обсъдим специфичните Ви нужди, медикаменти, които приемате, начин на живот и така ще изберем най-подходящата за Вас леща.

Твърди контактни лещи

Контактни Лещи
Твърдите лещи предлагат ясно зрение и могат да коригират късогледство и астигматизъм, но се нуждаят от повече време за адаптация от меките лещи. Понякога, при специфични състояния на роговицата, твърдите лещи са препоръчителен вариант за корекция.

Контактни Лещи
Внимание: Контактните лещи са медицински продукт и Ви съветваме да ги купувате само от оптики, след консултация с Вашия оптик!

Ние Ви предлагаме:
– Контактни лещи на всички световни производители, за корекция на късогледство, далекогледство, астигматизъм и пресбиопия.
– Цветни контактни лещи
– Напасване на контактни лещи и професионална консултация при избора на контактни лещи.
– Обучение за поставяне, сваляне и съхранение на контактни лещи
– Разтвори и консумативи за всички видове контактни лещи

ГАРАНЦИИ И СЪВЕТИ ЗА ПРАВИЛНА УПОТРЕБА И СЪХРАНЕНИЕ НА КОНТАКТНИ ЛЕЩИ

Контактни Лещи
1. Винаги измивайте ръцете си с вода и сапун, преди да поставите или премахнете контактните си лещи от очите.

2. Не поставяйте лещите си, ако забележите по тях бели точки или закъсване на ръбчетата.

3. Не поставяйте лещите си, ако очите ви са зачервени, раздразнени, отделят неестествен секрет или усещате някакъв дискомфорт.

4. Не допускайте контактните лещи да останат на сухо, съхранявайте ги в специални разтвори, като винаги ги поставяйте в чист разтвор. Ако не ползвате лещите си известно време, подменяйте разтвора в контейнера веднъж седмично. Съхранявайте на стайна температура.

5. Винаги стриктно спазвайте режима на носене и подмяна на контактните лещи, посочени от производителя на марката! Често има случаи, когато вносителят или оптикът с търговска цел или поради небрежност и незнание препоръчват по-дълъг срок за подмянана лещите.

Например английският производител Ultravision посочва контактната леща Speciality 55 /в блистер/ за едномесечна. Българският вносител, както и голяма част от оптиките продават тази леща с 3-месечен срок за подмяна, което е некоректно и застрашава здравето на очите Ви.

В случай на преносване на лещите намалява количеството кислород, което лещата доставя към роговицата, а това може да доведе до сериозни възпалителни процеси, та дори и до загуба на зрение.

Ако производителят е посочил дадена леща за едномесечна, то тя няма как да се превърне в тримесечна, след като се внесе в България. Повечето лещи, които се внасят в България са с режим на подмяна 30 дни. Има и еднодневни лещи и такива с режим на подмяна на 3 месеца, 6 месеца или година, но те са сравнително по-рядко срещани.

Запомнете, че колкото по-дълго време носите един и същи комплект контактни лещи, многократно се учеличава риска от бактериална или гъбична инфекция. Ако носите Вашите лещи всеки ден, и те са с режим на подмяна 30 дни, редно е да ги подмените с нови след 1 месец..

6. Всяка вечер сваляйте контактните си лещи от очите и ги поставете в контейнер с разтвор, където те ще се почистят, дезинфекцират и хидратират. Така те ще бъдат в отлично състояние за употреба на следващиия ден.

Дори силиконовите лещи, които пропускат голямо количество кислород към роговицата и за които в рекламните материали пише, че са за удължен режим на носене, не са подходящи за преспиване повече от една нощ. Това, че са с удължен режим на носене, означава, че в рамките на денонощието можете да бъдете с лещите си повече от 8 часа, а не да спите с тях.

7. Възможно е да се допусне преспиване с лещи или употребата им повече от 24 часа, ако това се налага, поради временна невъзможност да ги извадите от очите си – след операция или специфични медицински манипулаци, при които е необходимо лещите да не се свалят за определен период от очите с цел механично предпазване или за задържане на медикамент.

Също се допуска продължителна употреба на контактни лещи при хора с професии с денонощни или нощни смени, при дълго пътуване, или престой на място, където няма добри хигиенни условия за сваляне на лещите от очите. В такива случаи наистина е допустимо да се преспива с лещи, но само с такива, които са с висока кислородопреносимост /160 dk/t или повече/, каквито са внасяните у нас Biofinity, Air Optix Night & Day, Ultra, Purevision 2 HD, Acuvue и др.

Замислете се сами – необходими ли са ви лещи в очите, докато спите? Не, разбира се! Порочна практика е да се продават силиконовите лещи като такива, с които се спи по седмица, две или три, та чак до месец. Това са рекламни и търговски трикове, които водят до по-лесни продажби, а и обвързват клиентът да купува лещи винаги от една и съща оптика, тъй като в много случаи лещите се поставят и свалят веднъж в месеца и то в оптиката, от където са купени. От друга страна и мнозина от клиентите се радват да чуят, че няма проблем да спят с лещите си по цял месец, тъй като им е трудно да ги поставят и свалят от очите си.

Не пестете пари и време за сметка на здравето си!

Повърхността на окото е топла и влажна среда, перфектна за образуване на гъбични и бактериални колонии, които могат да доведат до сериозни заболявания. Както всички лигавици в човешкия организъм имат нужда от всекидневна хигиена, така и окото има нужда от хигиенни грижи и кислород. Представете си какво би станало, ако не миете зъбите си например или не спазвате всекидневна интимна хигиена….

Ако спите с лещи, на следващата сутрин ще усещате очите си сухи и напрегнати, ще виждате мъгливо и ще ограничите достъпа на кислород към роговицата, тъй като по лещите ще има полепнали протеинови отлагания и мъртви клетки, които очите всекидневно отделят. Като добавим и прашната и мръсна среда, в която живеем, е ясно, че лещите се нуждаят от задължително почистване и хидратиране всяка нощ, за да не навредят и то сериозно на очното ви здраве.

8 Дамите не трябва да забравят, че гримът се нанася след като са поставили лещите си и да разгримирват очите след сваляне на лещите

9. Вашите контактни лещи предпочитат винаги по-влажната среда, за това не се гмуркайте в басейн или море с отворени очи.

10. Използвайте овлажняващи капки в случаи на сухота в очите, като е препоръчително да използвате натурални продукти без консерванти – на билкова основа или с хиалуронова киселина.

Припомняме, че очите стават по-сухи с напредването на възрастта, при употреба на някои лекарства или физиологично нарушено сълзоотделяне. Очите съхнат, когато се стои по-дълго пред компютър, таблет или смартфон, както и при дейности, свързани с взиране и по-рядко мигане.

А на дамите припомняме, че при хормонален дисбаланс, поради различни причини, в пубертета, в критическа възраст, при бременност или кърмене, при нарушена функция на щитовидна жлеза или други жлези, при хормонална контрацепция или хормонална терапия, трябва по-често да овлажняват очите си, тъй като в тези периоди очната лигавица е значително по-суха и е възможно да усещат дискoмфорт при употребата на контактни лещи.

При дискомфорт или усещане, различно от нормалното при носенето на контактни лещи, се консултирайте със специалисти. Те ще проучат Вашия случай и ще направят всичко възможно да разрешат проблема!

Как да разпознаем сухите очи? Хората, които страдат от сухота в очите се оплкават от усещането за «пясък» в очите, лепнене на клепачите, парене или сърбеж, зачервяване на очите или отделяне на гъст секрет. Понякога и прекаленото сълзоотделяне също може да е симптом на сухото око, поради системното дразнене, само че в този случай в състава на сълзата липсват специфични съставки, задържащи влагата в окото.

11. Контактните лещи нямат гаранция за образувани по тях гъбични депа, скъсване и други механични повреди

За нас най-важното е да изглеждате и се чувствате отлично с новите си контактни лещи.

Контактни Лещи