НАЙ-ТВЪРДОТО ПОКРИТИЕ ЗА СТЪКЛА ОТ ZEISS ДО СЕГА

НАЙ-ТВЪРДОТО ПОКРИТИЕ ЗА СТЪКЛА ОТ ZEISS ДО СЕГА

Лещите за очила на ZEISS с AR покритие DuraVision Platinum:

Най-твърдата леща от ZEISS досега

Лещите за очила от ZEISS с AR покритие DuraVision™Platinum са последните лещи на Carl Zeiss Vision. Те са достъпни на българския пазар от 2013 година. С това развитие компанията, разположена в Аален, отново се опира на фундаменталната диференциация на характеристиката на антирефлексните покрития и показва, че постоянно е ангажирана със задоволяване потребностите на крайните потребители. Взаимстван от предишни модели, новият продукт се явява с подобрени резултати за твърдост. Естествено, Carl Zeiss Vision не е изпуснала от поглед основните качества на AR покритията: антирефлекс, устойчивост на замърсяване, и лесно почистване. Резултатът – най-твърдата леща на ZEISS, правена досега.

Международно проучване с 3,500 потребители на очила в 7 държави показа, че потребителите особено ценят твърдостта на лещите си, когато купуват очила. Причината е очевидна, като прецените, че очила се носят много часове през деня. Това излага лещата на постоянно променящи се околни влияния. Лещата трябва да се доказва отново всеки ден в теста на ежедневните ситуации за милиони хора по света, които носят очила. Антирефлексността е на пето място между най-желаните характеристики на лещите за очила. При проучване, проведено с над 150 лица в Азия, Европа и Америка, очните специалисти потвърдиха резултатите от международното проучване: твърдостта е на върха на списъка с най-важни характеристики за лещи за очила. Желанията на потребителите са ясни. Carl Zeiss Vision е поел задачата да удовлетвори тези изисквания и е успял с новите лещи за очила на ZEISS с AR покритие DuraVision™ Platinum. Добавена стойност както за оптици и оптометристи, така и за крайните потребители.

Добра комбинация

По-здрави, устойчиви на замърсяване, лесно почистващи се и с първокласни антирефлексни свойства. Лещите на ZEISS с AR покритие DuraVision™ Platinum обединява всичко това. Годините опит, най-високите стандарти за разработване и иновативната технология дадоха възможността на Carl Zeiss Vision да разработи това покритие, чрез специална процедура, наречена „йонно бомбардиране”. Йоните, изстреляни по слоевете, предават кинетичната си енергия на молекулите от покритието и правят слоевете много компактни. Това кара слоевете да се слепват по-плътно един към друг, което ги прави по-силни срещу отрицателните външни влияния. В сравнение с предишните органични лещи на ZEISS с AR покритие, долният пласт е 3 пъти по-твърд: сравнено с минералните лещи на ZEISS с AR покритие, имаме 35% увеличение.

DuraVision™ Platinum преминава всички тестове за твърдост

Марковите лещи на ZEISS са предмет на особено интензивен тест според стандартите на Carl Zeiss . DuraVision™ Platinum се доказа и в три различни симулации. Съобразно DIN ISO 14577, Carl Zeiss Vision избра инструмент за налягане, размерен на 200 нанометра за измерване на твърдостта на лещите за очила. Същата процедура беше използвана и за измерване на силата, необходима да разруши напълно новата леща. Резултатът е категоричен: лещите на ZEISS с AR покритие DuraVision™ Platinum са значително по-твърди (0.6 bar) от тези от предишните генерации. Необходимата сила за счупване на лещата сега е скочила на 316 микронютона от 211 микронютона. Тестът (SDWT) – тест с мръсна суха кърпа – даде положителни резултати: след 600 избърсвания при 4 кг наттиск. DuraVision™ Platinum не показа никакви драскотини на повърхността. Това е еквивалент на 2,5 години ежедневно почистване на очилата със суха кърпа. Новият продукт от Carl Zeiss Vision премина и стандартния за индустрията тест на Bayer с летящи цветове. С коефициент на Bayer от поне 10 до 17, твърдостта на AR покритието е силен аргумент за извънредната твърдост на DuraVision™ Platinum.

По-добро зрение, слой след слой

Новото AR покритие DuraVision™ Platinum се състои от 9 слоя. Като изобретател на новото покритие Carl Zeiss Vision продължава да подобрява продуктите си още повече в тази сфера. DuraVision™ Platinum подобрява зрението чрез намаляване на светлинните отражения до 20% , в сравнение с традиционните лещи на ZEISS със зелено AR покритие. Освен това, сега лещата отразява с нов цвят. Carl Zeiss Vision избра синия цвят за DuraVision™ Platinum и причината за това е основателна – сините отражения са по-малко дразнещи за потребителите на очила и повишават количеството светлина, пренасяна през лещата. Специалистите са съгласни: при проучване с повече от 150 очни специалисти в Азия, Европа и Америка, 7 от 10 специалисти считат промяната за положителна.

За повече от 160 години името на ZEISS е означавало прецизност в оптиката и оптометрията.