В тази статия ще разгледаме ново поколение стъкла за очила, разработени по нова технология за защита на очите от вредната синя светлина, излъчвана от видеодисплеите!

Животът ни все повече става зависим от компютрите и другите дигитални устройства. Но наред с полезността от тях, всички сме наясно и за вредите, които нанасят върху човешкия организъм, в това число и до заседнал начин на живот, асоциално поведение, неудовлетвореност от действителността, болки в гърба, кръста, врата и раменете, главоболие и напрежение, безсъние и увреждане на очите!

Тези проблеми, както сме описали и в статиите за синята светлина и компютърния синдром, са в резултат на редица фактори като приведената напред стойка на тялото, умората и спазмите в отделни вътреочни мускули при гледането на близко, сухотата на очите и синята светлина.

Ще припомним, че синята светлина е навсякъде около нас – слънцето излъчва синя светлина, която е и полезна за циркадните ритми на организма ни, някои осветителни тела също излъчват синя светлина, а също и всички видеодисплеи. Синята светлина е част от видимия спектър, като има способността да преминава през тъканите и достига до клетките, като ги уврежда. Също така влия и на нервната система, причинявайки по-бързо умора или свръхвъзбудимост, главоболие, безсъние и нервно напрежение.

 

Видимият спектър на светлината обхваща част от електромагнитния спектър, с дължина на вълната от 400 до 700 нанометра, разполагайки се между ултравиолетовите и инфрачервните лъчи.

Какво се случва в човешкия организъм?

Когато човек гледа синя светлина фотопигментът (меланопсин) спира производството на хормона за съня мелатонин.

Мелатонинът е хормон, който се произвежда от епифизата /разположена в мозъка/, а също в ретината, както и от стомашно-чревния тракт. Мелатонинът е много мощен антиоксидант и подпомага за унищожаването на вредните радикали в организма. Това му свойство е довело до названието му „хормон на младостта“, тъй като подпомага съня и подобрява неговите качества, като регулира циркадния (денонощен) ритъм, предизвиква сънливост и понижава температурата на тялото. Епифизата произвежда мелатонин под влиянието на хипоталамуса, който приема информация от фотопигмента меланопсин в ретината за ежедневната смяна на светлина и мрак.

Освен пряката роля на мелатонина в процеса на заспиване, той е свъран и със здравето на човешкия оганизъм. Недостигът му може да причини мигрена, преумора, заболявания на имунната система, сърдечно-съдови заболявания, както и много по-тежки болести.

Меланопсинът не участва пряко в процеса на виждане, а е свързан с фоточувствителността, като достига своя максимум на чувствителност в синия спектър при дължина на вълната около 480 nm, като това различава ролята му от колбичките. В същото време синята светлина с дължина на вълната около 460 nm подобрява продуктивността на хората и ни държи будни – това сочат множество научни изследвания.

Защо видеодисплеите вредят?

Изкуствената синя светлина, която се излъчва от видеодисплеите е с дължина на вълната около 420-430 nm и е установено, че подтиска синтеза на мелатонин. В същото време мозъкът очаква информация, че е ден именно от сините лъчи именно в този диапазон, които спират производството на мелатонин и по този начин се стимулира нервната система. И когато слънцето залезе, а човек допуска синя светлина към ретината, по изкуствен начин се блокира постъпването на мелатонин в кръвта, което претоварва нервната система и постепенно уврежда здравето.

Нашето решение

Ние можем да ограничим чрез филтър за вредната синя светлина негативното влияние на устройствата, които доброволно сме поканили в дома си и без които не можем. Всички световни компании за производство на диоптрични стъкла са впрегнали умения и сили в тази посока, като защитните филтри се усъвършенствуваха, преминавайки през няколко етапа. При най-новите разработки филтърът за вредната синя светлина е интегриран в материала на стъклото, за да се избегнат дразнещите синьо-лилави отблясъци от сините повърхностни покрития, като е добавено антирефлексно покритие от най-висок клас, за да се осигури максимален комфорт и защита. Тази уникална полимерна формула, която при различните производители носи различни наименования, предпазва очите от точния процент вредна синя светлина, осигурява 100% UV защита, като запазва прозрачността на стъклото и не ограничава видимия спектър и полезната за циркадните ритми синя светлина.

С апаратура последно поколение от най-висок клас в оптика Вижън кеър – Варна можем да проверим пред Вас защитата, която осигуряват стъклата!

На снимка 1 синята вредна светлина /до 420 nm/ и синята полезна светлина /450 м/ преминават безпрепятствено.

Снимка 1

След това постяваме стъкло, с вграден филтър за синя светлина и на снимка 2 и 3 виждаме, че вредната синя светлина с пик 420 nm при стъкло без диоптър е ограничена на 50%, а при диоптрър +2.0 се ограничава до 55%. Но полезната синя светлина продължава да преминава! Т.е. независимо от диоптъра тези филтри осигуряват много висока степен на защита без да ограничават видимия спектър и да лишават организма от полезната синя светлина!

Снимка 2

Снимка 3

Следователно филтърът, който предлагаме, ограничава синята светлина във вредния късовълнов обхват и пропуска полезната синя светлина, необходима за циркадните ритми, продуктивността на човека и ясното зрение!