Синьо-виолетовата светлина – вредна ли е?

Синьо-виолетовата светлина – вредна ли е?

РЕШЕНИЯ ЗА БЛОКИРАНЕ НА ВРЕДНАТА ЧАСТ ОТ СИНЬО-ВИОЛЕТОВАТА СВЕТЛИНА ОТ CARL ZEISS

Вече може да се наслаждавате на удоволствията, без да се притеснявате за вашето зрение. Ние знаем как!

Излагането на синьо-виолетовата светлина не винаги е еднакво, но винаги трябва да имате усещането за добро зрение!
Синьо-виолетовата светлина е навсякъде, въпреки че нейният интензитет доста варира.

Докато един обикновен LCD компютърен монитор се характеризира с яркост 250 cd/m2 , ясното синьо небе по обед е 32 пъти по-ярко. Директната синя светлина може да бъде хиляда пъти по-ярка.

Двете страни на синьо-виолетовата светлина:

– Регулира циркадните ритми

Има сериозни доказателства, според които синята светлина със спектър от 400 nm до 520 nm при максимум 460 nm е важна за правилната регулация на мелатонин в тялото, който влияе върху циркадните ритми и цялостното състояние на организма.

– Увеличава риска от макулна дегенерация

От друга страна има сериозни научни доказателства, според които продължителното излагане на синьо-виолетова светлина под 460 nm/позната като „опасната синя светлина”/, с максимум от 440 nm, може да доведе до фотохимично увреждане на ретината, увеличавайки с времето риска от макулна дегенерация. Филтрирането на синьо-виолетовата светлина до 440 nm би трябвало да даде незначително отражение върху циркадните ритми, докато в същото време предоставя полезна защита от потенциална фототоксичност.

Препоръки по отношение на блокирането на синьо-виолетовата светлина
Излагането на вредната синьо-виолетова светлина е много различно на открито и закрито. Важно е да разполагаме с адекватна защита от синьо-виолетовата светлина, в зависимост от нейния интензитет.
Carl Zeiss предлага обширно портфолио за блокиране на синьо-виолетовата светлина, което отговаря на различните изисквания на клиентите при дейности на открито и закрито, филтрирайки различно количество синьо-виолетова светлина в зависимост от самата дейност.
Skylet и Photo Fusion от Zeiss са оцветени и оцветяващи се стъкла, които блокират различно количество синьо-виолетова светлина, като в същото време предоставят 100% UV защита.
Сега портфолиото на Zeiss е допълнено с новото покритиеDuraVision Blue Protect, което частично блокира синьо-виолетовата светлина и е изключително подходящо при работа с видеодисплеи.

Индексът на Zeiss Blue Protect (BPI) помага за правилния избор на решение за блокиране на синята светлина, в зависимост от Вашето ежедневие, като се има пред вид, че максималната защита, предоставена от Skyletоцветяванията е 100 BPI.

Zeiss DuraVision Blue Protect е покритие, специално разработено за хора, които прекарват по-голямата част от своето време в затворено помещение и са изложени на синьо-виолетовата светлина от LED екраните на своите телевизори, компютри, смартфони или таблети.

Zeiss DuraVision Blue Protect отразява част от синьо-виолетовата светлина, която идва от тези източници, като възпрепятства нейното преминаване към окото.

Покритието на Zeiss редуцира трансмисията от 380 до 450 nm(вредната синя светлина) до BPI 15,докато пропуска тази, с дължина на вълната над 460 nm.
Не на последно място Zeiss DuraVision Blue Protect е покритие с изключително висока твърдост, което го прави много устойчиво на надраскване и е лесно за поддръжка.